Financiële Tools

  vorige     volgende

Inhoudsopgave

Oprichtingsverklaring ruisende omzetting onderneming in bv

Een ondernemer kan zijn IB-onderneming inbrengen in een nieuwe of bestaande besloten vennootschap. Door het inbrengen is er sprake van een staking van de IB-onderneming.

Bij een ruisende overgang van de onderneming in een besloten vennootschap (bv) wordt de waarde van het bedrijf ingebracht als aandelenkapitaal voor de bv. Hierbij is er sprake van staking van het bedrijf en moet er worden afgerekend over de stakingswinst. Deze winst bestaat bijvoorbeeld uit stille reserves, goodwill, enzovoort. De winst kan echter laag worden gehouden of zelfs volledig teniet worden gedaan door allerlei fiscale mogelijkheden. De bv gaat verder met een nieuwe balans uitgaande van de werkelijke waarde.

De oprichter van de bv moet een zogenoemde voorovereenkomst tekenen en laten registreren bij de belastingdienst. De voorovereenkomst bevat in ieder geval de volgende twee belangrijke bepalingen:

  1. een verklaring van de oprichter dat hij van plan is een bv op te richten;
  2. een verklaring dat de in te brengen onderneming vanaf de ondertekening van de voorovereenkomst wordt gedreven voor rekening en risico van de bv in oprichting.

U kunt een Model Oprichtingsverklaring ruisende omzetting onderneming in bv downloaden.

Log in voor de module Financiële Tools

Lid van de module Financiële Tools?

Log hier in om verder te lezen

Afbreken

Gebruiksgegevens

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

  vorige     volgende