Leasing kan worden gedefinieerd als een overeenkomst waarbij de ene partij (de lessor) de andere partij (de lessee) toestaat tegen periodieke betaling gedurende een bepaalde periode het genot te hebben over een (bedrijfs)middel. Voor financial lease gelden in veel gevallen dezelfde rekenregels als voor annuïtaire leningen, waarbij de leasetermijnen op te vatten zijn als doorberekende annuïteiten. In dit werkblad wordt een rekenvoorbeeld gegeven van financial leasing.
Werkblad Leasing |
Bekijk screenshot van dit werkblad |
Bijna elk (bedrijfs)middel dat kan worden gekocht, kan tegenwoordig ook worden geleaset. Leasing kan worden gedefinieerd als een overeenkomst waarbij de ene partij (de lessor) de andere partij (de lessee) toestaat tegen periodieke betaling gedurende een bepaalde periode het genot te hebben over een (bedrijfs)middel.
Bij leasing komen we de volgende twee hoofdvormen tegen:
Voor financial lease gelden in veel gevallen dezelfde rekenregels als voor annuïtaire leningen, waarbij de leasetermijnen op te vatten zijn als doorberekende annuïteiten. Eerder zagen we dat we bij de berekening van annuïteiten hoofdzakelijk gebruikmaken van de basisfunctie BET(rente;aantal-termijnen;hw;tw;type_getal).
Zie voor meer werkbladen in Excel over Leasing ook Leasing.
Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld kostenvergoedingen, werkkostenregeling, personeelskosten, loonheffing en de auto van de zaak.
Projecten of vragen rondom facilitair management? Kijk dan ook op F-Facts Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld inkoop & aanbesteden, huisvesting, schoonmaak en energie.