Toeslagcalculatie voor één product, meervoudige productiefasen: invoertabel

De toeslagcalculatie is de wijze van calculeren die door bedrijven met een gedifferentieerd productaanbod het meest wordt gebruikt. Wanneer de producten via meervoudige productie tot stand komen (productie in meerdere productiefasen), kan gebruik worden gemaakt van een calculatiemethode waarin deze verschillende productiefasen gescheiden worden berekend. De calculatie voor een meervoudige productie kan, in beperkte mate, worden gedaan met behulp van de toeslagcalculatie in dit werkblad. Bij meervoudige productieprocessen wordt echter vaker gebruikgemaakt van de berekening van uurtarieven.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Toeslagcalculatie voor één product, meerdere productiefasen: invoertabel

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

Bij dit werkblad wordt uitgegaan van het niet-bestaande bedrijf Hijs- en Transporttechniek B.V. (HTT BV), dat op basis van klantorders onder andere een aandrijfmotor voor transportinstallaties produceert. Deze machine doorloopt bij de productie vier fasen.

In het geval van een product dat in vier fasen geproduceerd wordt, moeten de directe en indirecte kosten eveneens per productiefase worden opgesplitst. De toeslagpercentages van de indirecte kosten worden op die manier per productiefase berekend.

Daarnaast worden voor dezelfde periode ook de in elke productiefase geproduceerde aantallen ingevoerd. Het aantal eenheden dat in de verschillende productiefasen geproduceerd is, kan per productiefase verschillen.

Vervolgens moeten de volgende berekeningen worden gemaakt:

  • De productiekosten voor iedere productiefase en voor het totaal moeten worden berekend.
  • Daarnaast moeten de totale kosten en de kostprijs per eenheid product worden berekend.

Klik hier voor meer informatie over toeslagcalculaties.

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!