Meervoudige equivalentiecijfercalculatie: materiaalkosten

De equivalentiecijfermethode berust op het herleiden van verschillende soorten product tot één gemeenschappelijke eenheid. Met behulp van de meervoudige equivalentiecijfercalculatie kunnen eventuele magazijnvoorraden met tussenproducten en eindproducten worden meegenomen in de calculatie. Er blijft, net als bij de enkelvoudige equivalentiecijfercalculatie, echter nog steeds een beperking: het moet om gelijksoortige producten gaan. Op dit werkblad wordt de meervoudige equivalentiecalculatie voor materiaalkosten berekend.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Meervoudige equivalentiecijfercalculatie: materiaalkosten

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

Voor massaproducten die met dezelfde soort grondstoffen maar met verschillende kosten worden geproduceerd, moeten de kostprijs en de verkoopprijs per eenheid worden berekend. Daartoe moeten de materiaalkosten aan de producten worden toegerekend en de materiaalkosten per eenheid product worden bepaald.

Voor het bepalen van de noodzakelijke gegevens wordt uit praktische overwegingen ook hier weer van een langere periode uitgegaan, bijvoorbeeld een jaar. De basis voor de equivalentiecijfers is de verhouding tussen het materiaalgebruik per eenheid product.

Klik hier voor meer informatie over equivalentiecijfercalculaties.

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!