Gevoeligheidratio's bij de prijsvorming van opties

Om de gevoeligheid van de prijsvorming van opties te kunnen meten is een aantal specifieke ratio's ontwikkeld die beter bekend zijn onder de verzamelnaam 'Grieken' of 'Greeks'.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Black-Scholes-gevoeligheidsanalyse vóór gebruik menuoptietabel

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Introductie

Om de gevoeligheid van de prijsvorming van opties te kunnen meten is een aantal specifieke ratio's ontwikkeld die beter bekend zijn onder de verzamelnaam 'Grieken' of 'Greeks'.

Zonder verder in te gaan op de onderliggende wiskundige formules zetten we de 'Grieken' op een rijtje.

Delta

De hulpparameter N(d1) – ook wel de Delta van de optie genoemd – is positief gecorreleerd met de prijsontwikkeling van calls en negatief met die van puts.

De Delta geeft aan hoe de optiepremie zich zal ontwikkelen bij een koersverandering van de onderliggende waarde. Een Delta van 0,5 voor een calloptie betekent dat deze € 0,50 meer waard zal worden als de onderliggende waarde met € 1 stijgt. Een hoge Delta geeft dus aan dat de optie scherp reageert op koersbewegingen van de onderliggende waarde. Een putoptie heeft een negatieve Delta, aangezien de optie minder waard zal worden bij een stijgende koers van de onderliggende waarde.

Gamma

De Gamma geeft aan hoe de Delta zich zal ontwikkelen bij een koersverandering van de onderliggende waarde. Een Gamma van 0,1 betekent dat de Delta met 0,1 stijgt (daalt) als de onderliggende waarde met € 1 stijgt (daalt). De Gamma geeft dus aan hoe scherp de Delta reageert op koersbewegingen van de onderliggende waarde.

Vega

De Vega geeft aan hoe de optiepremie zich zal ontwikkelen bij een verandering van de volatiliteit. Een Vega van 0,1 betekent dat de optiepremie met € 0,10 stijgt (daalt) als de volatiliteit met 1% toeneemt (afneemt).

Theta

De Theta geeft aan hoe de optiepremie verandert met het naderen van de expiratiedatum, uitgedrukt in delen van een jaar.

Rho

De Rho geeft aan hoe de optiepremie zich zal ontwikkelen bij een verandering van de rentestand. Een Rho van 0,1 betekent dat de optiepremie met 0,1 stijgt als de rente met 1% toeneemt. Een putoptie heeft een negatieve Rho, aangezien de optie juist minder waard zal worden bij een stijgende rente.