Maandprovisies dekkingsbijdrage II/III

In dit werkblad wordt bepaald hoeveel provisie de medewerker krijgt per maand. Dit wordt berekend op basis van de uitkomsten bij stap 2 en op basis van afspraken omtrent premieberekeningen.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Maandprovisies dekkingsbijdrage II/III

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

De dekkingsbijdragen van de verkoopmedewerker die in het werkblad Basisgegevens per maand per verkoopmedewerker zijn berekend, worden in dit werkblad gebruikt om te bepalen op hoeveel provisie de betreffende medewerker recht heeft.

Op basis van de berekende dekkingsbijdragen II en III wordt als 'winstdeling' een dekkingsbijdrage-afhankelijke salariscomponent berekend. Deze heeft de vorm van een premie-uitkering conform een aantal vooraf overeengekomen voorwaarden.

Deze voorwaarden hebben betrekking op:

  • het deel van dekkingsbijdrage II dat als grondslag voor de provisieberekening wordt genomen. Dit percentage kan per afnemersgroep verschillen;
  • het premiepercentage over de grondslag van dekkingsbijdrage II per afnemersgroep;
  • het deel van dekkingsbijdrage III dat als grondslag voor de provisieberekening wordt genomen (zie Provisieberekening op basis van dekkingsbijdrage: hoe langer een medewerker in dienst is, hoe hoger dit percentage zal zijn);
  • het premiepercentage over de grondslag van dekkingsbijdrage III;
  • de dekkingsbijdragen II en III van vorig jaar, die als minimumdrempel gelden voor premie-uitkering in dit jaar. Indien de dekkingsbijdrage in een periode minder is dan de dekkingsbijdrage van vorig jaar, wordt geen premie uitgekeerd;
  • afrekening per maand, kwartaal of per jaar. Bij een afrekening per maand moet elke maand een premieberekening worden gemaakt; bij een afrekening per kwartaal of per jaar wordt er slechts vier resp. één keer per jaar een premie toegekend, gebaseerd op de kwartaal- respectievelijk jaartotalen.

Het is ook mogelijk om een premieberekening te maken wanneer slechts over enkele van de bovenstaande voorwaarden afspraken zijn gemaakt.

Let op!

Dit werkblad is gekoppeld aan de werkbladen Basisgegevens per maand en Basisgegevens per maand per verkoopmedewerker.

Zie voor meer informatie de vakinformatie Provisieberekening op basis van dekkingsbijdrage.