Bonusberekening op basis van omzet

Met dit werkblad kunt u uw geplande, gerealiseerde en basisomzet vastleggen. Hieraan kunt u extra premievergoedingen koppelen. Aan deze bonussen is een staffel gekoppeld.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Basiswerkblad Bonusberekening op basis van omzet

Bekijk screenshot van dit werkblad

Basiswerkblad Grafische weergave overzicht geplande en gerealiseerde omzet

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Introductie

In de modellen met bonusberekeningen (variant 1 en variant 2) werden de mogelijke bonussen berekend op basis van één 'verschilwaarde' ofwel 'grenswaarde'. Dat betekent dat er bonussen werden berekend wanneer de gehaalde omzet boven een bepaalde basisomzet lag. De behaalde omzet werd bovendien slechts met één bonuspercentage gehonoreerd. Het deed daarbij dus niet ter zake of de gerealiseerde omzet één euro of 10.000 euro boven de basisomzet lag. In beide gevallen werd de bonus berekend met behulp van hetzelfde percentage.

Dit nieuwe model voor bonusberekening werkt daarentegen met drie verschillende 'grenswaarden'. Het wordt daardoor mogelijk om door de toepassing van drie verschillende bonuspercentages verschillende omzetprestaties op een gedifferentieerdere en daardoor eerlijkere manier te honoreren. Het principe uit beide voorgaande bonussystemen (de bonusberekening moet zo eenvoudig mogelijk worden opgebouwd) moet daarbij echter enigszins worden losgelaten. Het hier gevonden compromis heeft als basisgedachte: zo eenvoudig mogelijk, maar zo eerlijk als nodig is!

Het is vanzelfsprekend eerlijker om een gerealiseerde omzet die 10.000 euro groter is dan de basisomzet hoger te waarderen dan een extra omzet van slechts één euro. Om die reden worden in deze variant van bonusberekening drie verschillende 'verschilwaarden' ofwel staffels gedefinieerd, waaraan dan telkens verschillende bonuspercentages kunnen worden gekoppeld.

  1. Eerste verschilwaarde/staffel
    Gerealiseerde omzet die valt tussen de basisomzet en de geplande omzet.
  2. Tweede verschilwaarde/staffel
    Gerealiseerde omzet die valt tussen de geplande omzet en een vrij vast te stellen verhoogd omzetniveau (bijvoorbeeld 105% van de geplande omzet).
  3. Derde verschilwaarde/staffel
    Gerealiseerde omzet boven het vrij vast te stellen verhoogde omzetniveau van bijvoorbeeld 105% van de geplande omzet.

De andere basiselementen van de voorgaande bonusberekeningen (variant 1 en variant 2) zijn in deze nieuwe premieberekening meegenomen: ook in deze versie kan de aanwezigheidscomponent worden meegenomen in de bonusberekening.

Zie voor meer informatie de vakinformatie Hoe voert u prestatiegericht werken succesvol in?