Sinds 1 januari 2008 is fiscaal aftrekbaar sparen voor de oude dag via een geblokkeerde spaarrekening mogelijk. Deelnemers sparen vanuit hun bruto-inkomen en niet vanuit hun brutoloon, waardoor banksparen voor werkgevers geen consequenties heeft.
De aan dit onderwerp gerelateerde artikelen 'Pensioen driepijlersysteem', 'Pensioenuitkeringsvormen', 'Pensioenopbouwstelsels', 'Fiscale afhandeling pensioenen', 'Wet VUT/prepensioen', 'Pensioenbreuk na ontslag', 'Pensioenontslag bij AOW-leeftijd', 'Pensioenwet', 'Pensioenuitvoerders en adviestraject', 'Afstand doen van pensioenregeling en 'Pensioenmaximering' en 'Pensioenmaximering en -opbouw' treft u eveneens aan in deze kennisbank.
In het kader van het arbeidsvoorwaardenoverleg kan het banksparen voor de werknemer een alternatief zijn als hij overweegt zijn keuze te laten vallen op bijvoorbeeld een aanvullend pensioen. Aangezien een werkgever steeds meer aandacht aan leeftijdgebonden personeelsbeleid moet besteden, is het belangrijk dat werkgevers van deze regeling op de hoogte zijn.
Een oudedagsvoorziening zal normaliter bestaan uit drie pijlers:
Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!