Berekening IR voor twee investeringsprojecten – tweede weergave

Door het berekenen en vergelijken van de interne rentabiliteit moet een beslissing over het doen van investeringen worden onderbouwd. De beide alternatieven 1 en 2 worden parallel berekend, zodat de resultaten kunnen worden vergeleken en duidelijk wordt welk van beide alternatieven het gunstigst is. Dit werkblad en het werkblad Berekening interne rentabiliteit voor twee alternatieve investeringsprojecten – eerste weergave voeren dezelfde berekening uit en verschillen alleen in de wijze waarop de gegevens worden gepresenteerd.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Berekening interne rentabiliteit voor twee alternatieve investeringsprojecten – tweede weergave

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

Door het berekenen en vergelijken van de interne rentabiliteit moet een beslissing over het doen van investeringen worden onderbouwd.

Door het berekenen van de interne rentabiliteit wordt duidelijk of de betreffende investeringsalternatieven ieder op zichzelf economisch rendabel zijn, namelijk als het berekende interne rendement groter is dan de vermogenskosten van de organisatie.

De beide alternatieven 1 en 2 worden parallel berekend, zodat de resultaten kunnen worden vergeleken en duidelijk wordt welk van beide alternatieven het gunstigst is.

Dit werkblad (IR-2) en het werkblad Bepaling van de interne rentabiliteit door gebruikmaking van testpercentages – eerste benadering voeren dezelfde berekening uit, en verschillen alleen in de wijze waarop de gegevens worden gepresenteerd. De in te vullen gegevensvelden zijn voor deze werkbladen dan ook gelijk.

Zie ook Achtergrondinformatie Interne Rentabiliteit.

Zie ook de financiële rekenfuncties in Excel met betrekking tot Netto Contante Waarde en Interne Rentabiliteit.