Bepaling IR door gebruikmaking van testpercentages – derde benadering

Voor een bepaald investeringsproject moet de interne rentabiliteit worden berekend. De derde benadering wordt uitgevoerd met behulp dit werkblad. Deze tabel is gekoppeld aan het werkblad Bepaling van de interne rentabiliteit door gebruikmaking van testpercentages – eerste benadering. Bij deze derde testberekening wordt op basis van de resultaten uit de tweede testberekening gekozen voor een laag en hoog testpercentage die het uiteindelijk resulterende rentepercentage nog veel dichter benaderen. Het lage en hoge testpercentage mogen nog maar maximaal een half procent verschil hebben.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Bepaling IR door gebruikmaking van testpercentages - derde benadering

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

De derde poging wordt uitgevoerd met behulp van dit werkblad (IR-3e benadering). Deze tabel is eveneens gekoppeld aan het werkblad Bepaling van de interne rentabiliteit door gebruikmaking van testpercentages – eerste benadering. Dat betekent dat met uitzondering van de twee testpercentages alle ingevoerde gegevens wederom automatisch worden overgenomen.

Bij deze derde testberekening wordt op basis van de resultaten uit de tweede testberekening gekozen voor een laag en hoog testpercentage dat het uiteindelijk resulterende rentepercentage nog veel dichter benadert. Het lage en hoge testpercentage mogen nog maar maximaal een half procent verschil hebben. De bij de tweede testberekening berekende interne rentabiliteit van 9,355% moet daartussen liggen.

In ons voorbeeld kiezen wij voor de rentepercentages van 9,25 en 9,50.

Zie ook Achtergrondinformatie Interne Rentabiliteit.

Zie ook de financiële rekenfuncties in Excel met betrekking tot Netto Contante Waarde en Interne Rentabiliteit.