Bepaling IR door gebruikmaking van testpercentages – tweede benadering

Voor een bepaald investeringsproject moet de interne rentabiliteit worden berekend. De tweede benadering wordt uitgevoerd met behulp dit werkblad. Dit werkblad is gekoppeld aan het werkblad Bepaling van de interne rentabiliteit door gebruikmaking van testpercentages – eerste benadering. Bij deze tweede testberekening wordt op basis van de resultaten uit de eerste testberekening gekozen voor een laag en hoog testpercentage dat het uiteindelijk resulterende rentepercentage aanzienlijk dichter benadert. Het lage en hoge testpercentage mogen nog maar maximaal een procent verschil hebben.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Bepaling IR door gebruikmaking van testpercentages – tweede benadering

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

De tweede poging wordt uitgevoerd met behulp van dit werkblad (IR-2e benadering). Dit werkblad is gekoppeld aan het werkblad Bepaling van de interne rentabiliteit door gebruikmaking van testpercentages – eerste benadering. Dat betekent dat met uitzondering van de twee testpercentages alle ingevoerde gegevens automatisch worden overgenomen.

Bij deze tweede testberekening wordt op basis van de resultaten uit de eerste testberekening gekozen voor een laag en hoog testpercentage dat het uiteindelijk resulterende rentepercentage aanzienlijk dichter benadert. Het lage en hoge testpercentage mogen nog maar maximaal een procent verschil hebben. De bij de eerste testberekening berekende interne rentevoet van 9,368% moet daartussen liggen.

Op basis van het resultaat bij de eerste benadering wordt voor de tweede testberekening gekozen voor testpercentages van 9,0 en 10,0.

Zie ook Achtergrondinformatie Interne Rentabiliteit.

Zie ook de financiële rekenfuncties in Excel met betrekking tot Netto Contante Waarde en Interne Rentabiliteit.