Berekening terugverdientijd voor twee investeringsprojecten

Voor een bepaald investeringsplan kunnen twee alternatieve investeringsobjecten worden voorgesteld. Voor beide investeringsobjecten moeten de netto contante waarde en de verwachte terugverdientijd worden berekend. Dat gebeurt in dit werkblad.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Berekening terugverdientijd voor twee alternatieve investeringsprojecten

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

Voor een bepaald investeringsplan worden twee alternatieve investeringsobjecten voorgesteld. Voor beide investeringsobjecten moeten de netto contante waarde en de verwachte terugverdientijd worden berekend.

Door het berekenen van de netto contante waarde wordt duidelijk of de betreffende investeringsalternatieven ieder op zichzelf economisch rendabel zijn. Door naast de netto contante waarde ook de terugverdientijd te berekenen, wordt een indicatie van het risico van beide investeringen verkregen. De beide alternatieven 1 en 2 worden parallel berekend, zodat de resultaten eenvoudig kunnen worden vergeleken en duidelijk wordt welk van beide alternatieven voor de organisatie het gunstigst is.

Voorwaarde voor een eerlijke vergelijking van de alternatieven is dat voor beide dezelfde gebruiksduur en dezelfde vermogenskosten gelden.

Zie ook Achtergrondinformatie Terugverdientijdmethode.