Werkzaamheden fiscale en juridische brieven en overeenkomsten

Een ondernemer ontkomt niet aan fiscaaljuridische zaken. Hij wordt vaak geconfronteerd met veelvoorkomende onderwerpen op civiel- en bestuursrechtelijk terrein. Zo moet hij zich onderwerpen aan het ondernemingsrecht, arbeids- en sociaal verzekeringsrecht, de belastingwetgeving en bestuursrecht. Bij bijvoorbeeld fusies, overnames, personeelszaken, projecten en opvolgingstrajecten is het van groot belang om behalve voor organisatorische aspecten ook oog te hebben voor de fiscale en juridische gevolgen.

 

 

1  Besloten vennootschap

 

Om een besloten vennootschap (bv) te kunnen oprichten moet de ondernemer aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Zo heeft de bv een vermogen nodig en moet de bv worden ingeschreven in het Handelsregister.

 

 

 

2  De IB-ondernemer

 

Ondernemers met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) krijgen met de inkomstenbelasting te maken. Als de ondernemer de kosten van de omzet aftrekt houdt hij winst over. Daarover moet hij inkomstenbelasting betalen. De belastingdienst vraagt elk jaar een schatting van de winst te geven, waarover vervolgens maandelijks inkomstenbelasting dient te worden afgedragen.

 

 

 

3  Omzetbelasting

 

De meeste ondernemers zijn btw-plichtig en hebben een btw-nummer. Dit nummer moet op alle facturen vermeld staan. Over de geleverde producten of diensten dient btw te worden berekend, die maandelijks of per kwartaal, verminderd met de door de ondernemer betaalde btw. aan de belastingdienst dient te worden afgedragen.

 

 

 

4  Contracten

 

Afspraken die een ondernemer met een derde maakt dienen in een contract te worden vastgelegd. Zo voorkomt men dat er achteraf discussies met elkaar of met de fiscus ontstaan.

 

 


 

Andere taken binnen Module Financiële Tools:

 

 

> Ga naar alle taken binnen de Module Financiële Tools