Cashflows bij de lessor en de lessee

Financial lease laat zich het best vergelijken met het aangaan van een lening: de lessor financiert doorgaans uitsluitend. De lessee betaalt periodiek een (gelijk) bedrag voor rente en aflossing. Deze werkbladen focussen op de onderliggende geldstromen bij financial leasing, waardoor u een afweging kunt maken, 'kopen of leasen'.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Beeld 'Koop versus lease' bij de koper/lessee

Bekijk screenshot van dit werkblad

Beeld 'koop versus lease' bij de koper/lessee en bij de leasemaatschappij/lessor

Bekijk screenshot van dit werkblad

Werkblad Lessee vrijgesteld is belastingplicht

Bekijk screenshot van dit werkblad

Werkblad Inzetten op win-winsituatie voor leasemaatschappij/lessor – 1

Bekijk screenshot van dit werkblad

Werkblad Inzetten op win-winsituatie voor leasemaatschappij/lessor – 1

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Introductie

In het werkblad Leasing keken we – in het kader van de uitgebreide gebruiksmogelijkheden van de basisfuncties – naar het onderwerp leasing.

Leasing definieerden we daarbij als:

'een overeenkomst waarbij de ene partij (de lessor) de andere partij (de lessee) toestaat tegen periodieke betaling gedurende een bepaalde periode het genot te hebben over een (bedrijfs)middel.'

Hier concentreren we ons op de financial lease-vorm. Financial lease laat zich het best vergelijken met het aangaan van een lening: de lessor financiert doorgaans uitsluitend. De lessee betaalt periodiek een (gelijk) bedrag voor rente en aflossing. Het economische risico komt in zijn geheel voor rekening van de lessee, die na betaling van de laatste termijn naast het economische ook het juridische eigendom verwerft. Het goed wordt aan het einde van het leasecontract vaak gekocht van de leasemaatschappij (koopoptie) voor een (symbolisch) vast bedrag. Het leasecontract kan tussentijds niet worden opgezegd.

Vanuit het standpunt van de lessee is leasing vergelijkbaar met het aangaan van een langlopende lening. Voor financial lease gelden in veel gevallen dezelfde rekenregels als voor annuïtaire leningen, waarbij de leasetermijnen op te vatten zijn als doorberekende annuïteiten. Bij de doorberekening van annuïteiten gebruik kunnen maken van de basisfunctie BET, zie het werkblad De rekenkundige samenhang van de vijf basisfuncties.

De belangrijkste reden om voor lease te kiezen en niet voor een lening zijn gelegen op het fiscale vlak.

We focussen onze blik in dit werkblad op de onderliggende geldstromen bij financial leasing. Dit doen we vanuit de afweging 'kopen of leasen'. We zullen zien dat daarbij met name verschillen in belastingtarieven een belangrijke rol spelen: de fiscus stimuleert en betaalt feitelijk.

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!