Organisatieoptimalisatie op de vier inrichtingselementen van het klaverbladmodel

Samenvatting

Dit model helpt u afhankelijk van de diepgang en de reikwijdte van de verandering zeer beperkte werkprocesoptimalisatie tot complete organisatieherontwerpen inzichtelijk te maken. Allereerst is het begrip organisatieoptimalisatie onder de loep genomen, vervolgens komt het begrip optimalisatie met betrekking tot het klaverbladmodel ruimschoots aan bod.
Per inrichtingselement van het model is er uitgelegd wat optimalisatie inhoudt en zijn de belangrijkste ontwikkelingen beschreven. Met name het fenomeen frontoffice en backoffice en de relatie met vernieuwende technologie├źn krijgen in dit artikel veel aandacht.

Andere artikelen die zijn gerelateerd aan dit onderwerp zijn: Organisatieoptimalisatie', 'Kwaliteitseisen bij organisatieoptimalisatie' en 'Aanpak organisatieoptimalisatie in de praktijk'.

In dit artikel treft u verder diverse praktijkvoorbeelden, figuren, checklists en een tabel 'Voor- en nadelen van een functionele productiegerichte organisatie aan.

Het klaverbladmodel

Er zijn verschillende theorie├źn om organisaties verder in te delen naar de verschillende aspecten van een organisatie. In dit artikel staat het klaverbladmodel centraal.

Figuur 1 Balans tussen de vier inrichtingselementen van het klaverbladmodel leidend tot resultaat

In het klaverbladmodel worden organisaties beschouwd als een systeem waarbij invoer wordt omgezet in output (producten of diensten) ten behoeve van klanten of afnemers. Het model richt zich op de organisatie-inrichting. Wat vindt binnen het systeem plaats om de omgeving te kunnen bedienen? Belangrijke kenmerken van het klaverbladmodel zijn:

Checklist Kenmerken klaverbladmodel Alle onderdelen van de organisatie kunnen in vier inrichti ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld kostenvergoedingen, werkkostenregeling, personeelskosten, loonheffing en de auto van de zaak.

Facilitair management

Facilitair management

Projecten of vragen rondom facilitair management? Kijk dan ook op F-Facts Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld inkoop & aanbesteden, huisvesting, schoonmaak en energie.