In dit artikel staat de strategy map van Kaplan en Norton centraal. Het principe van strategy mapping en met name hoe Kaplan en Norton het toepassen, komt uitgebreid aan de orde. Deze aanpak biedt veel aanknopingspunten om een strategie effectiever te implementeren en in de organisatie een herkenbaar dashboard te introduceren. Een goed werkbare aanpak, maar de opzet van Kaplan en Norton behoeft in de praktijk vaak toch nog enige aanpassing. U als gebruiker van het instrument moet dus kritisch blijven.
Natuurlijk ontbreekt de rol van de financieel manager en/of controller niet en zal deze rol met behulp van diverse voorbeelden en afbeeldingen worden toegelicht.
Enkele gerelateerde artikelen aan dit onderwerp zijn: 'Stappenplan Het strategieproces', 'Receptuur van een strategy map' en 'Organisatiebesturing met de balanced scorecard'. De benoemde artikelen kunt u eveneens raadplegen in deze kennisbank.
De strategy map wordt opgebouwd uit de belangrijkste strategische doelstellingen van een organisatie(onderdeel) en de wijze waarop een organisatie deze denkt te bereiken.
Figuur 1 Strategie in perspectief
Voorbeeld Strategy driven De directie van een technische handelsonderneming had samen met de controller een conceptstrategienota geformuleerd. De bedoeling was om het managementteam hierop te laten reageren en daarna de balanced scorecard op te stellen. Deze goedbedoelde actie had maar weinig resultaat. Op het niveau van het MT maakte men zich er gemakkelijk van af door het sturen van mailtjes aan de controller met teksten als 'graag akkoord met dit concept' of 'succes bij de verdere uitwerking'. In de speciale MT-bijeenkomst die aan de ...Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!