Functies AMORDEGRC en AMORLINC

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Berekening afschrijving met functies AMORDEGRC en AMORLINC

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Introductie

De functie AMORDEGRC(prijs;aankoopdatum;eerste_termijn;restwaarde;termijn;afschrijvingspercentage;soort_jaar) is gebaseerd op het Franse boekhoudsysteem. Als activa midden in de boekingsperiode worden aangekocht, is de afschrijving pro rato van toepassing. De functie lijkt op het eerste gezicht volkomen identiek aan de functie AMORLINC(prijs;aankoopdatum;eerste_termijn;restwaarde;termijn;afschrijvingspercentage;soort_jaar), maar maakt in de onderliggende berekening gebruik van een afschrijvingscoëfficiënt die afhankelijk is van de levensduur van de activa. De functie AMORLINC berekent de afschrijving tot de laatste periode van de levensduur van de activa of tot de cumulatieve afschrijvingswaarde groter is dan de kostprijs min de restwaarde.

In de praktijk lijkt de functie AMORLINC veel op de functie LIN.AFSCHR, maar ze is een stuk nauwkeuriger door de mogelijkheid om het exacte afschrijvingsbedrag te berekenen voor het jaar van aanschaf. Dit laatste geldt ook voor de functie AMORDEGR.

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!