Kortingen en leverancierskrediet – voorbeeld 1

In deze werkbladen treft u een voorbeeld aan hoe u de financiële gevolgen kunt meten voor uw organisatie als u kortingen en leverancierskrediet verstrekt. In dit voorbeeld overweegt een organisatie krediet te verstrekken, waarna betaling binnen dertig dagen moet plaatsvinden.

Onder voorbeeld 2 en voorbeeld 3 treft u andere mogelijkheden aan voor het verstrekken van kortingen en leverancierskrediet.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Voorbeeld 1 – alternatief 1

Bekijk screenshot van dit werkblad

Werkblad Voorbeeld 1 – alternatief 2

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Doel van deze tool

Zie ook Achtergrondinformatie Cashmanagement.

We introduceren het model – waarmee we de financiële gevolgen van het verstrekken van kortingen en leverancierskrediet kunnen meten – aan de hand van enkele voorbeelden (zie ook voorbeeld 2 en voorbeeld 3).

Voorbeeld 1

De dvd-spellenverkoper Start bestaat twee jaar en heeft tot op heden geen actief en bewust beleid gevoerd op het terrein van creditmanagement.

Alle dvd's worden in de winkel aangeboden voor een standaardprijs van € 50, terwijl de variabele kosten €  20 bedragen. Er wordt direct afgerekend aan de kassa en er het aantal wanbetalers is nihil. Gemiddeld worden er maandelijks 1000 dvd's verkocht.

Overwogen wordt om te gaan leveren op rekening en om bij directe betaling korting te geven aan de klanten. De twee alternatieven zijn:

  1. Doorgaan op de bestaande voet en geen krediet of korting te verstrekken.
  2. Krediet gaan verstrekken, waarbij betaling binnen dertig dagen moet plaatsvinden. Bij directe betaling bedraagt de korting 2,0% op de verkoopprijs. De verwachting is dat – als positief neveneffect – de verkopen zullen toenemen en dat het afzetniveau met 3% stijgt naar 1030 dvd's per maand. Helaas is ook een neveneffect dat er klanten zullen zijn die te laat (na dertig dagen), veel te laat of zelfs helemaal niet betalen.

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!