Fiscale eenheid vennootschapsbelasting

Samenvatting

De fiscale eenheid vennootschapsbelasting is een faciliteit waarbij – op gezamenlijk verzoek van de belastingplichtigen – vennootschapsbelasting van een concern wordt geheven op geconsolideerd niveau. Bij transacties onderling komt dus geen belastingheffing aan de orde. Op grond van een wettelijke fictie worden voor de belastingheffing de werkzaamheden en het vermogen van de dochtermaatschappijen aan de moedermaatschappij toegerekend.

Fiscale eenheid vennootschapsbelasting

Als sprake is van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting worden de vennootschappen die deel uitmaken van de fiscale eenheid, voor de Wet op de vennootschapsbelasting behandeld alsof zij één vennootschap zijn. Overigens is ook een fiscale eenheid voor de omzetbelasting mogelijk. Dat is echter een andere fiscale eenheid, die los staat van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting en hier verder niet aan bod komt. Daarom wordt in dit artikel met de term 'fiscale eenheid' steeds 'fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting' bedoeld. Een groot verschil tussen deze twee 'fiscale eenheden' is dat je bij de fiscale eenheid vennootschapsbelasting kan kiezen als een fiscale eenheid te worden aangemerkt en dat een fiscale eenheid omzetbelasting ook aanwezig kan zijn als je er niet zelf voor kiest. De inspecteur kan zelf vaststellen dat een fiscale eenheid omzetbelasting aanwezig is en hiervoor een (voor bezwaar vatbare) beschikking afwegen; dat kan hij bij de vennootschapsbelasting niet.

Een fiscale eenheid brengt met zich dat transacties tussen de gevoegde vennootschappen voor de vennootschapsbelasting geacht worden niet plaats te vinden. Een vennootschap kan immers ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!