BTW

  vorige     volgende

Inhoudsopgave

Fiscale eenheid btw: voor- en nadelen

Btw-ondernemers die financieel, economisch en organisatorisch met elkaar zijn verweven, worden voor de btw als één ondernemer aangemerkt. Het gevolg hiervan is dat alle onderlinge transacties buiten de btw-heffing blijven. Daarnaast kan voor de hele fiscale eenheid worden volstaan met het indienen van één btw-aangifte. Wanneer er sprake is van een fiscale eenheid waarvoor de belastingdienst een beschikking heeft afgegeven, zijn alle onderdelen van de fiscale eenheid over en weer aansprakelijk voor elkaars omzetbelastingschuld. Op verzoek kunt u ook per onderneming aangifte blijven doen.

Een fiscale eenheid btw kan gunstig zijn als de verschillende onderdelen van de fiscale eenheid btw geen recht op aftrek van btw hebben. De fiscale eenheid btw voorkomt dan heffing van kostprijsverhogende btw tussen de onderdelen van de fiscale eenheid btw.

De aanwezigheid van een fiscale eenheid btw staat los van een eventuele fiscale eenheid vennootschapsbelasting, omdat de vereisten voor de vorming ervan anders zijn dan voor de btw.

In dit artikel:

  • Btw-gevolgen fiscale eenheid btw
  • Voorwaarden fiscale eenheid
  • Btw-besparing als gevolg van de fiscale eenheid btw
  • Fiscale eenheid btw: wel of geen beschikking aanvragen?
  • Leveringen aan buitenland

Login voor de module BTW

Lid van de module BTW?

Log hier in om verder te lezen

Afbreken

Gebruiksgegevens

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

  vorige     volgende