Fiscale aspecten van investeringen

Samenvatting

Veel ondernemingen zullen van tijd tot tijd moeten investeren in bedrijfsmiddelen (over het doel van investeren kunt u elders in deze Kennisbank lezen). Investeringen hebben verschillende directe en indirecte gevolgen. Zelfs als de gevolgen voor de omzetbelasting buiten beschouwing worden gelaten, zullen ondernemingen toch moeten nagaan of zij door deze investering (nog steeds) recht hebben op investeringsaftrek. Vervolgens is het aan de onderneming het nieuwe bedrijfsmiddel tegen de juiste waarde op te geven in de fiscale balans. In dit verband spelen ook de afschrijvingen een grote rol. Afhankelijk van de aard van de investering kan de onderneming willekeurig afschrijven of niet. En wanneer het bedrijfsmiddel wordt verkocht of op een andere manier wordt vervreemd, zal de onderneming moeten controleren of zij de desinvesteringsbijtelling moet toepassen. Bovendien zijn eventuele bij de vervreemding behaalde boekwinsten belast. Maar als de onderneming het vervreemde bedrijfsmiddel vervangt, is de kans groot dat zij de boekwinst kan onderbrengen in de herinvesteringsreserve. Voor de bv wordt op die manier de heffing van vennootschapsbelasting over de boekwinst uitgesteld.

Fiscale aspecten van investeringen

Veel ondernemingen hebben bedrijfsmiddelen nodig voor het drijven van hun ondernemingen. Investeren is dan noodzakelijk. Veel bedrijfsmiddelen slijten door gebruik, ouderdom en technologische ontwikkelingen. De onderneming moet deze waardedaling verwerken in de administratie, bijvoorbeeld door middel van afschrijving. Na verloop van tijd zal een bedrijfsmiddel moeten worden vervangen, zodat de onderneming een oud bedrijfsmiddel verkoopt en een herinvestering doet. Aan invest ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!