Fictief loonregeling: Hoeveel moet een dga verdienen?

Samenvatting

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) kan vaak meer invloed uitoefenen op de hoogte van zijn salaris dan een gewone werknemer. De dga kan zelfs afzien van loon als hem dat beter uitkomt, bijvoorbeeld als hij de belastingheffing over zijn inkomen wil uitstellen. Om misbruik te voorkomen stelt de fiscus in beginsel het loon in het kader van de gebruikelijk loonregeling vast op een bepaald minimumbedrag. Dit loon wordt dan ook het gebruikelijk loon of het fictieve loon genoemd. Maar de belastingdienst moet een correctie van het fiscaal loon goed kunnen motiveren.

Fictief loonregeling: Hoeveel moet een dga verdienen?

Als het bestuur van een bv feitelijk alleen bestaat uit de directeur-grootaandeelhouder (dga), kan deze de hoogte van zijn salaris sterk beïnvloeden. Is hij de enige aandeelhouder, dan kan hij de hoogte van zijn salaris theoretisch gezien zelfs in zijn eentje vaststellen, bijvoorbeeld op nihil. Om fiscaal misbruik van deze mogelijkheid te voorkomen kan de belastingdienst binnen zekere grenzen het fiscale loon van de dga corrigeren naar een redelijker bedrag.

De correctie van het fiscaal loon kan zowel positief als negatief zijn. De gebruikelijk loonregeling ziet op de situatie waarin een dga zijn salaris op een heel laag bedrag zet om zo de belastingheffing in box 1 te verminderen. Als de inspecteur besluit dit loon te corrigeren, wordt het verschil tussen het daadwerkelijk genoten loon en het op basis van de gebruikelijk loonregeling berekende fictieve loon aangemerkt als een informele kapitaalstorting van de dga. Overigens verhoogt een dergelijke kapitaalstorting de verkrijgingsprijs van de aandelen, waardoor bij een latere aandelenverkoop het fiscale resultaat ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!