BTW

  vorige     volgende

Inhoudsopgave

Ten onrechte btw in rekening brengen

Ondernemers zijn in beginsel 21% btw verschuldigd over alle leveringen van goederen en diensten. Hiervan kan alleen worden afgeweken als uit de btw-regelgeving volgt dat een lager bedrag aan btw in rekening moet worden gebracht of überhaupt geen btw. Voorbeelden zijn de toepassing van het nul- en het verlaagde tarief, een vrijstelling en de verleggingsregeling. In dergelijke gevallen moet de ondernemer dan ook het lagere bedrag of geen bedrag aan btw in rekening brengen. Als de ondernemer desondanks een hoger bedrag aan btw in rekening brengt aan zijn afnemer, wordt deze btw ten onrechte in rekening gebracht.

Ook de btw die ten onrechte op een factuur aan een afnemer in rekening is gebracht, is verschuldigd door de leverancier. Deze btw moet worden voldaan op de btw-aangifte. De ten onrechte berekende btw is in beginsel voor de afnemer niet aftrekbaar.

Als er ten onrechte omzetbelasting is gefactureerd, kan dit onder bepaalde voorwaarden worden gecorrigeerd door middel van een creditfactuur. Hiervoor gelden bijzondere regels.

In dit artikel:

  • Aftrek van ten onrechte berekende btw
  • Factuur wordt door afnemer opgesteld (self-billing)
  • Herziening van ten onrechte berekende btw

Login voor de module BTW

Lid van de module BTW?

Log hier in om verder te lezen

Afbreken

Gebruiksgegevens

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

  vorige     volgende