SOx voor de controller

Samenvatting

In dit hoofdstuk zullen we dieper ingaan op het Sarbanes-Oxley-model (SOx). De Sarbanes-Oxley Act is Amerikaanse antifraude wetgeving uit het jaar 2002. Doel van de Sarbanes-Oxley Act (in het Nederlands afgekort als SOx) is aan te tonen dat interne controle daadwerkelijk heeft gewerkt. De SOx Act bestaat uit elf hoofdstukken met vele geboden en verboden waar ondernemingen aan moeten voldoen. De meest omvangrijke en complexe daarvan zijn de verplichtingen zoals genoemd in de SOx-paragrafen 302 en 404.

Nederlandse ondernemingen met een notering aan de Amerikaanse beurs, evenals in Nederland gevestigde dochters van Amerikaanse ondernemingen moeten aan de SOx Act voldoen. Belangrijk element van SOx is dat bestuurders van vennootschappen hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze de SOx Act overtreden. In de Verenigde Staten hangen bestuurders boetes van miljoenen dollars en celstraffen tot twintig jaar boven het hoofd als ze worden veroordeeld.
Hieronder de elf hoofdstukken.

 1. Public Company Accounting Oversight Board
 2. Auditor Independence
 3. Corporate Responsibility
 4. Enhanced Financial Disclosures
 5. Analyst Conflicts of Interest
 6. Commission Resources and Authority
 7. Studies and Reports
 8. Corporate and Criminal Fraud Accountability Act of 2002
 9. White-Collar Crime Penalty Enhancements
 10. Corporate Tax Returns
 11. Corporate Fraud and Accountability

Sarbanes-Oxley (SOx)

Door gebruik te maken van kwaliteitsmodellen krijgt de controller de mogelijkheid om op een gestructureerde en planmatige manier te kijken naar de eigen organisatie. Daarnaast geven de meeste modellen de mogelijkheid om op de een of andere manier gecertificeerd te worden, waarmee naar de buitenwere ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld kostenvergoedingen, werkkostenregeling, personeelskosten, loonheffing en de auto van de zaak.

Facilitair management

Facilitair management

Projecten of vragen rondom facilitair management? Kijk dan ook op F-Facts Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld inkoop & aanbesteden, huisvesting, schoonmaak en energie.