Prinsjesdag: auto (van de zaak)

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 22 september 2017
De afgelopen Prinsjesdag heeft, ondanks dat het demissionair kabinet veel onderwerpen overlaat aan een nieuw kabinet, een aantal fiscale maatregelen aangekondigd. In dit artikel bespreken wij een aantal die betrekking hebben op de auto (van de zaak).

BPM

Per 2018 wordt de catalogusprijs van een auto niet meer gedefinieerd als de prijs die een fabrikant of importeur van een auto aan wederverkopers kenbaar heeft gemaakt, maar als de prijs die publiekelijk bekend is gemaakt. Deze catalogusprijs geldt ook voor de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting.

 

Brandstoftoeslag

Een omissie in de Wet uitwerking autobrief II wordt opgelost, waardoor brandstoftoeslagen per 1 januari 2019 buiten toepassing blijven voor bestelauto’s voor gehandicapte personen en ondernemers.

 

Motorrijtuigenbelasting

De naheffing van motorrijtuigenbelasting omdat een motorrijtuig op de weg gebruikt wordt terwijl het geschorst is vindt niet meer plaats bij constatering dat het motorrijtuig wordt gebruikt, maar vanaf het moment dat niet meer wordt voldaan aan de wettelijke voorwaarden.

 

Gewicht voertuig

De definitie van de massa van een auto wordt gelijkgetrokken met de definitie die het RDW hanteert. Aangezien de nieuwe definitie 100 kg hoger is dan de oude definitie, worden de gewichtsgrenzen in de tarieftabellen met 100 kg verhoogd.

 

Vrijstelling bestelauto’s

Wanneer binnen 5 jaar de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s voor ondernemers niet meer geldt, is de ondernemer alsnog BPM verschuldigd. De berekening van de verschuldigde BPM voor deze situaties wordt gelijkgetrokken met de berekeningswijze van gebruikte bestelauto’s.