Ook Vpb voor Franse en Belgische havens

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 04 augustus 2017
Vanaf 1 januari 2018 moeten ook de havens in België en Frankrijk vennootschapsbelasting (Vpb) betalen. ‘De bestaande Vpb-vrijstelling is niet in overeenstemming met Europese staatssteunregels’, aldus EU-commissaris Margrethe Vastager.

‘Havens zijn belangrijke infrastructuur voor economische groei en regionale ontwikkeling. Om EU-lidstaten tijd en moeite te besparen bij het investeren in havens en vliegvelden heeft de Europese Commissie (EC) onlangs nieuwe regels geïntroduceerd die tevens zorgen dat de concurrentie in stand blijft. Tegelijkertijd maken de besluiten van de Commissie voor België en Frankrijk – en het eerdere besluit voor Nederland – duidelijk dat onterechte vrijstellingen van de vennootschapsbelasting voor havens het concurrentievermogen en de eerlijke concurrentie verstoort. Dit moet verdwijnen', schrijft Vastager in een persbericht.

 

Nederland

Nederland heeft de vrijstelling van de Vpb voor havens begin dit jaar al ingetrokken, nadat de Europese Commissie dat verplichtte. De commissie verzocht Frankrijk en België hetzelfde te doen. Zij weigerden, waarna de commissie een onderzoek instelde. Beide landen krijgen nu tot eind 2017 de tijd de nodige stappen te ondernemen. Vanaf 1 januari 2018 moeten alle Belgische en Franse havens onder dezelfde vennootschapsbelasting regels vallen die gelden voor andere bedrijven.