Onderzoek naar renteswaps aan mkb

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 04 maart 2016

Minister Dijsselbloem van Financiën stelt een commissie van onafhankelijke deskundigen aan om de verkoop van renteswaps aan het mkb te onderzoeken. Aanleiding is dat banken niet zelf de eerste herbeoordeling naar behoren hebben uitgevoerd.

 

Volgens Dijsselbloem heeft ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) haar werk niet naar behoren gedaan.

 

Herbeoordeling

De banken moesten de verkoop van renteswaps aan het mkb in eerste instantie zelf opnieuw beoordelen. De AFM constateerde op basis van een steekproef echter dat er flinke onjuistheden en onvolledigheden zaten in de dossiers. Hierdoor zouden ondernemingen niet de compensatie krijgen waar ze recht op hebben. Externe dossierbeoordelaars gaan nu het werk van de banken overdoen. Dit laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Herstelkader

De minister heeft drie onafhankelijke deskundigen aangesteld die een herstelkader moeten opstellen. Dat is een uitwerking van de planning en de taakverdeling om uiteindelijk tot een passende oplossing te komen voor ondernemingen die de dupe zijn geworden van de rentederivaten, inclusief mogelijke financiële compensatie. Banken mogen zelf meebeslissen over hoe dit herstelkader precies ingevuld wordt De AFM heeft het herstelkader met een infographic geïllustreerd. Volgens de planning van de AFM moeten de herbeoordelingen en de eventuele herstelacties medio 2017 afgerond zijn.