Kwaliteitsmanagement

Samenvatting

Kwaliteit en kwaliteitsverbetering zijn voor de controller belangrijke aandachtsgebieden, vooral als het gaat om de kwaliteit van de uitvoering van de werkzaamheden. Bij kwaliteitsverbetering wordt de controller geholpen door een veelheid aan kwaliteitsmodellen, 'best practise'-modellen of benchmarkmodellen. In dit artikel worden de belangrijkste modellen voor de controller op een rij gezet. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen:

  • modellen die zijn ontstaan vanuit wet- en regelgeving;
  • modellen die leiden tot certificering, waarmee de organisatie naar buiten toe kan laten zien dat de organisatie op een bepaald kwaliteitsniveau functioneert;
  • modellen waarmee een organisatie de eigen processen kan meten en beoordelen, vaak gecombineerd met een aantal 'volwassenheidsfasen'.

Kwaliteitsmodellen voor de controller

Iedere organisatie is, als het goed is, dagelijks bezig met het verbeteren van haar kwaliteit. Of het nu gaat om onze dienstverlening of de uitvoering van onze processen of om de informatievoorziening. We zoeken allemaal naar kwaliteitsverbetering. Onze wetgevers en onze vakgoeroes werken hier geducht aan mee door keer op keer nieuwe modellen te introduceren die of verplicht zijn of een enorme verbetering in onze bedrijfsvoering garanderen.

De keuze uit modellen begint langzamerhand te lijken op de keuze uit een hypotheek; welke keuze je ook maakt, je hebt altijd het idee dat er nog een betere variant is. In dit artikel willen we de belangrijkste kwaliteitsmodellen voor de controller op een rij zetten en op een overzichtelijke manier presenteren in welke situatie de controller voor een bepaald kwaliteitsmodel zou moeten kiezen. Er wordt ingegaan ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!