Kerstfeest op de zaak: btw aftrekbaar?

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 26 november 2008
Als u een (kerst)feest organiseert voor uw personeel, een kerstpakket uitreikt, eten en drinken verstrekt of wat voor personeelsvoorziening dan ook, kunt u geconfronteerd worden met uitsluiting van de btw die op uw inkoop heeft gedrukt. Of dit het geval is, hangt af van de berekening die u moet maken op grond van het Besluit Uitsluiting aftrek Omzetbelasting (BUA).

De voorbelasting blijft aftrekbaar als de aanschaffings- of voortbrengingskosten of de kostprijs van relatiegeschenken, giften of personeelsvoorzieningen de grens van 227 euro (exclusief btw) per werknemer (of relatie) per boekjaar niet overschrijden.

 

Met deze personeelsvoorzieningen worden de privébehoeften van het personeel (in de hoedanigheid van consument) bevredigd en dat is dan ook de reden dat de aftrek wordt uitgesloten. Omdat echter geen vergoeding in rekening wordt gebracht - of veelal een te lage vergoeding - waarover btw berekend moet worden die het personeel niet kan aftrekken, wordt de aftrek gecorrigeerd.

 

Let op!

Een werknemer met een auto van de zaak zit ‘standaard’ al boven deze 227 euro-grens, zodat de btw voor zijn personeelsvoorzieningen voor uw rekening komt. Het beste kan per groep werknemers een BUA berekening worden gemaakt. Zo voorkomt u naheffingen en boetes.


Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld kostenvergoedingen, werkkostenregeling, personeelskosten, loonheffing en de auto van de zaak.

Facilitair management

Facilitair management

Projecten of vragen rondom facilitair management? Kijk dan ook op F-Facts Rapporten voor rapporten, whitepapers en e-books over bijvoorbeeld inkoop & aanbesteden, huisvesting, schoonmaak en energie.