Kamer buigt zich over wetsvoorstel btw-behandeling vouchers

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 18 juli 2017
De staatssecretaris van Financi├źn heeft het wetsvoorstel btw-behandeling vouchers naar de Tweede Kamer gestuurd. Met het voorstel wordt de Europese voucherrichtlijn ge├»mplementeerd in de Wet op de omzetbelasting 1968.

In het wetsvoorstel staan nieuwe regels met betrekking op de definitie en de soorten van vouchers, het al dan niet heffen van btw bij transacties met vouchers en de maatstaf van heffing bij belaste transacties met een voucher. Het wetsvoorstel moet op 1 januari 2019 in werking treden.

 

Handvat voor btw-plichtigen

De nieuwe regels bieden een handvat voor de btw-plichtigen die te maken hebben met de (door)verkoop of uitgifte van vouchers. De nieuwe geharmoniseerde regels zullen het gebruik van vouchers in het intracommunautaire handelsverkeer voor het bedrijfsleven verduidelijken en vergemakkelijken, en niet langer leiden tot concurrentieverstoringen op dit vlak. Het betreft hier een beperkte groep ondernemingen. Afhankelijk van de aard van de voucher, die mede op basis van de voorgestelde wetgeving moet worden bepaald, kan dit leiden tot een andere behandeling voor de btw dan momenteel het geval is. De communicatie hierover loopt mee in de reguliere activiteiten over de jaaraanpassingen.