KAD voor de controller

Samenvatting

In dit artikel zullen we dieper ingaan op het kwaliteitsmodel KAD (Kwaliteit Administratieve Dienstverlening). Het KAD-model is voor de inrichting en beheersing van administratieve processen en voor de voor de beheersing benodigde bestuurlijke informatievoorziening (BIV).

KAD is zowel bestemd voor organisaties in de administratieve dienstverlening (de 'administratiefabrieken), waar het primaire proces bestaat uit gegevensverwerking, als voor de interne administratieve processen die in elke organisatie voorkomen ter ondersteuning van de primaire processen. In het KAD-model worden de volgende drie modulen onderscheiden:

  1. producten: de afstemming van de organisatie op de omgeving (de wensen van klanten);
  2. processen: de sturing en beheersing van de processen;
  3. structuren: de structurering en inrichting van de organisatie.

Het KAD-model is een antwoord op het klassieke denkmodel van AO/IC (administratieve organisatie/interne controle) en definieert kwaliteit veel breder dan betrouwbaarheid.

Kwaliteit van de Administratieve Dienstverlening (KAD)

Door gebruik te maken van kwaliteitsmodellen krijgt de controller de mogelijkheid om op een gestructureerde en planmatige manier te kijken naar de eigen organisatie. Daarnaast geven de meeste modellen de mogelijkheid om op de een of andere manier gecertificeerd te worden, waarmee naar de buitenwereld duidelijk wordt dat de organisatie zich op een bepaald niveau heeft geprofessionaliseerd.

Met behulp van de modellen is de controller in staat om het management te ondersteunen bij het plannen en coördineren van de juiste acties, dan wel het beleid beter en verder uit te stippelen. Ook wordt de controller voorzien van kwalitatief hoogsta ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!