IBAN-Naam Check maatregel tegen fraude

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 24 april 2017
De banken voeren de IBAN-Naam Check in. Met deze check vindt er een automatische controle plaats op de match tussen rekeningnummer en naam van de begunstigde. Kloppen deze gegevens niet, dan krijgt uw organisatie een waarschuwing. De controle geldt nu nog alleen bij Nederlandse IBAN-rekeningnummers.

Fraude vindt steeds vaker plaats via niet-bancaire vormen, zoals internetoplichting via Marktplaats of door factuurfraude. De IBAN-Naam Check helpt verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan.

 

De IBAN-Naam Check controleert bij internetbankieren en mobiel bankieren de naam van de begunstigde. Als u per ongeluk een verkeerde overboeking maakt, controleren de Nederlandse banken niet of de vermelde rekeningnummers overeenkomen met de naam van de begunstigde. Bij een verkeerde overboeking lukt terugvorderen alleen als de andere partij daaraan meewerkt.

 

Snelle invoering

De IBAN-Naam Check wordt in april 2017 vanzelf ingevoerd bij de Rabobank bij internetbankieren en mobiel bankieren. De overige banken zullen spoedig daarna volgen.

 

Cijfers

Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat vorig jaar de schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer met 43% van € 17,9 miljoen naar € 10,2 miljoen daalde. Bij internetbankieren daalde het schadebedrag met 78% en kwam daarmee uit op € 822.000. Daarvan is 98,6% door de banken vergoed aan de gedupeerden. De schade als gevolg van fraude met betaalpassen daalde met 32% naar € 5,6 miljoen.