Hulpmiddelen bij debiteurenbeheer: DSO- en ACP-ratio

Samenvatting

In economisch mindere tijden is het van groot belang om – als belangrijk onderdeel van het werkkapitaal – de post debiteuren kritisch te volgen. Daarvoor zijn verschillende instrumenten en ratio's beschikbaar. In dit artikel gaan we in op de DSO- en de ACP-ratio.

De DSO-ratio (Days Sales Outstanding in receivables) is de meest bekende ratio bij het debiteurenbeheer. Hoewel het voor een snelle analyse een goed instrument kan vormen, kleven er ook nadelen aan. De DSO-ratio wordt uitgedrukt in het aantal dagen dat een vordering gemiddeld uitstaat tot het moment van betaling.

De berekening van de ACP-ratio (Average Collection Period) vergt wat meer werk dan die van de DSO-ratio. Het resultaat, dat eveneens is uitgedrukt in een (gemiddeld) aantal dagen dat een vordering gemiddeld uitstaat, is echter aanzienlijk betrouwbaarder omdat het nauwer aansluit op het feitelijke betaalgedrag van debiteuren in relatie tot de behaalde verkoopomzet in een bepaalde periode.

Hulpmiddelen bij het debiteurenbeheer: DSO- en ACP-ratio

In economisch mindere tijden is het van groot belang om – als belangrijk onderdeel van het werkkapitaal – de post debiteuren kritisch te volgen. Daarvoor zijn verschillende instrumenten en ratio's beschikbaar, waarvan we er in dit artikel twee belangrijke behandelen: de DSO- en de ACP-ratio.

Als eerste bekijken we de DSO-ratio (Days Sales Outstanding in receivables). Dit is vanwege zijn eenvoud waarschijnlijk de meest bekende ratio bij het debiteurenbeheer. Ofschoon het voor een snelle analyse een goed instrument kan vormen, kleven er, zoals we zullen zien, ook een aantal nadelen aan. De DSO-ratio wordt uitgedrukt in het aan ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!