BTW

  vorige     volgende

Inhoudsopgave

Handel in risicogoederen en verplichte verleggingsregelingen

Het Europese btw-systeem is op deelgebieden fraudegevoelig. Bij verreweg de meeste gevallen van btw-fraude is sprake van zogenoemde 'carrouselfraude'. Carrouselfraude kent vele varianten, maar in beginsel is het uitgangspunt simpel: in rekening gebrachte btw wordt niet afgedragen. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van kleine goederen met een hoge waarde, de zogenoemde risicogoederen (zoals iPod's, CPU's, harde schijven en telefoons). De btw-wetgeving bevat een aansprakelijkheidsregeling voor ondernemers die betrokken zijn bij carrouselfraude. In het kort houdt deze regeling in dat wanneer er ergens in de handelsketen sprake is van fraude, de belastingdienst alle ondernemers in de voorgaande en volgende schakels aansprakelijk kan stellen voor de btw die door de frauderende ondernemer niet is voldaan aan de belastingdienst.

Om aansprakelijk te worden gesteld is vereist dat een ondernemer 'wist of hoorde te weten' dat de verschuldigde btw door de frauderende ondernemer niet aan de belastingdienst zou worden afgedragen. De bewijsplicht rust hierbij op de belastingdienst. Hierbij geldt echter wel dat een ondernemer 'wist of hoorde te weten' dat hij een voordeel heeft behaalt doordat de frauderende ondernemer de btw niet heeft afgedragen aan de belastingdienst. Dit is bijvoorbeeld het geval als goederen voor een (uitzonderlijk) lage prijs kunnen worden gekocht. Bij (internationale) handel en met name bij de handel in risicogoederen is dus van belang om altijd bedacht te zijn op verdachte transacties/ondernemers.

Per 1 april 2013 is een verplichte verleggingsregeling ingevoerd voor de levering van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, tablets of laptops. Per 1 september 2017 is een verplichte verleggingsregeling voor telecommunicatiediensten ingevoerd.

In dit artikel:

  • Hoe werkt carrouselfraude?
  • Aansprakelijkheid voor risicogoederen
  • Aandachtspunten

Login voor de module BTW

Lid van de module BTW?

Log hier in om verder te lezen

Afbreken

Gebruiksgegevens

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

  vorige     volgende