De Sarbanes-Oxley Act (SOx)

Samenvatting

Corporate governance betreft het behoorlijk besturen van een onderneming en het afleggen van verantwoording over het gevoerde beleid (de financiële verslaglegging) aan belanghebbenden. Het doel is de transparantie van het door de directie gevoerde beleid te vergroten en de juistheid van het jaarverslag te garanderen om hiermee het vertrouwen in de kapitaalmarkt en het bedrijfsleven te waarborgen. Door de diverse boekhoudschandalen in binnen- en buitenland, denk hierbij aan Enron, WorldCom en Ahold, is corporate governance een belangrijk thema geworden. Er zijn twee begrippen onlosmakelijk met corporate governance verbonden, de code-Tabaksblat en SOx. Maar wat is nu eigenlijk SOx, wat houdt het in en wat betekent het voor uw organisatie?

De 'Sarbanes-Oxley Act' (SOx)

Corporate governance is een term die moeilijk te vertalen is naar het Nederlands; een vrije vertaling is 'deugdelijk bestuur'. Corporate governance is hiermee het geheel van wetgeving, regelgeving en gedragsregels dat ervoor moet zorgen dat een onderneming 'deugdelijk' wordt bestuurd. Corporate governance betreft het behoorlijk besturen van een onderneming en het afleggen van verantwoording over het gevoerde beleid (de financiële verslaglegging) aan belanghebbenden. Het doel is de transparantie van het door de directie gevoerde beleid c.q. de strategie te vergroten en de juistheid van het jaarverslag te garanderen om hiermee het vertrouwen in de kapitaalmarkt en het bedrijfsleven te waarborgen. Er zijn twee begrippen onlosmakelijk met corporate governance verbonden, de code-Tabaksblat en SOx. Maar wat is nu eigenlijk SOx en wat houdt het in?

Directe aanleiding voor de Sarbanes-Oxley Act, kortweg SOx, zijn de boe ...

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!