BTW

  vorige     volgende

Inhoudsopgave

Btw-heffing servicekosten bij verhuur onroerend goed

Als een ondernemer een onroerende zaak verhuurt, brengt hij doorgaans ook servicekosten in rekening aan de huurder. De vraag is dan of over de doorberekening van servicekosten btw in rekening moet worden gebracht. In het verleden bestond een goedkeuring op basis waarvan de btw-heffing op servicekosten gelijk wordt gesteld met de verhuur van de onroerende zaak. Is de verhuur vrijgesteld, dan konden de servicekosten ook vrij van btw worden doorberekend aan de huurder. Is de verhuur btw-belast, dan zijn ook de servicekosten belast.

Naar aanleiding van een arrest uit 2009 van het Europese Hof van Justitie is er een streep getrokken door deze goedkeurende regeling. Nadien heeft het ministerie van Financiën ook nieuwe aanwijzingen gegeven over de btw-heffing bij servicekosten.

Naar aanleiding van recente arresten van het Europese Hof is echter ook het huidige beleid van het ministerie mogelijk niet meer up-to-date.

Of de berekening van servicekosten btw-belast of btw-vrijgesteld is, is cruciaal voor verhuurder en huurder. Bij het afsluiten of verlengen van huurovereenkomsten moet goed worden gekeken naar de btw-aspecten van de servicekosten. Ook moeten lopende huurovereenkomsten tegen het licht worden gehouden.

In dit artikel:

  • Een of meerdere prestaties?
  • Aandachtspunten bij doorberekening van servicekosten
  • Conclusie bij doorberekening van servicekosten

Login voor de module BTW

Lid van de module BTW?

Log hier in om verder te lezen

Afbreken

Gebruiksgegevens

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

  vorige     volgende