Bezwaren privégebruik auto gebundeld in massaal bezwaar

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 18 april 2017
Het ministerie van Financiën heeft vier proefprocedures over de correctie van vooraftrek van omzetbelasting met betrekking tot het privégebruik auto aangemerkt als massaal bezwaar. Demissionair staatssecretaris Wiebes heeft de vier geselecteerde zaken voorgelegd aan de Hoge Raad.

Sinds 1 juli 2011 geldt er een nieuw systeem voor het bepalen van de btw-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak. In dat jaar hebben jurisprudentie en een wijziging in de regelgeving inzake de correctie van vooraftrek van omzetbelasting geleid tot een grote stroom bezwaarschriften met betrekking tot het privé-gebruik auto. De ruim 2 miljoen ingediende bezwaarschriften werden automatisch aangemerkt als bezwaar tegen de btw-correcties in latere jaren.

 

Snel arrest

De procedures zijn in behandeling bij de Hoge Raad en de verwachting is dat binnen afzienbare tijd arrest wordt gewezen. Binnen zes weken nadat in deze procedures bij onherroepelijke rechterlijke uitspraak is beslist over de rechtsvragen, doet de inspecteur een collectieve uitspraak op bezwaar. De uitspraak wordt bekend gemaakt in de Staatscourant en op de website van de belastingdienst.