Algemene Politieke Beschouwingen dit jaar uitgesteld

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 11 september 2017
De Tweede Kamer houdt dit jaar na Prinsjesdag (19 september) geen Algemene Politieke Beschouwingen. Dit debat, over de hoofdlijnen van de met Prinsjesdag gepresenteerde begroting, wordt uitgesteld totdat een nieuw kabinet is gevormd en aangetreden.

Algemene beschouwingen zijn een jaarlijks debat tussen fractievoorzitters in de Tweede Kamer en de minister-president over de plannen voor het nieuwe jaar. Daarbij wordt meestal veel aandacht besteed aan de overheidsfinanciën en sociaaleconomische onderwerpen. Het verschil met gewone vergaderingen is dat bij de algemene beschouwingen niet wordt gedebatteerd over de voorstellen die op dat moment actueel zijn, maar over het totale beleid.

 

Eerste Kamer

Ook in de Eerste Kamer worden in het najaar Algemene Politieke Beschouwingen gehouden. Hier gaan de Eerste Kamerfractievoorzitters in debat met elkaar en met de minister-president.  

 

Nota bene

Het is overigens niet voor het eerst dat de Algemene Politieke Beschouwingen worden uitgesteld. Als er, zoals nu, een demissionair kabinet is, wordt meestal afgezien van algemene beschouwingen. Dat gebeurde in 1977, 1981, 1989, 2010 en 2012.